nie mam pojęcia jak to rozwiązać, pomoże ktoś?
Karola: xx−5 + 2x−25x2−7x+10
10 wrz 17:18
Edek: Karola podstawą zawsze w takich równaniach jest sprowadzenie do wspólnego mianownika ! Teraz
postaraj coś wypocić, jct pisz
10 wrz 17:21
Karola: wiem że trzeba to do wspólnego sprowadzić le nie wiem jak...
10 wrz 17:25
Edek: patrz masz
ab + {c}{d} , wspólnym mianownikiem będzie tutaj b*d, gdyż oba wyrażenia są w
| | a*d | | c*b | |
mianowniku i zobacz jak wówczas to wyrażenie będzie wyglądało |
| + |
| i |
| | b*d | | d*b | |
| | ad + cb | |
otrzymaujemy |
| , spróbuj to samo tylko podkładając twoje wyrażenia jako:
|
| | bd | |
a = x
b = x−5
c = −2−25
d= x
2−7x+10
10 wrz 17:29
kaz: x
2−7x+10=0
Δ=49−40=9→Δ=
√9=3
x
1=2
x
2=5
dalej dasz radę
10 wrz 17:32
Karola: czyli...
x*(x−7x+10)(x−5)(x2−7x+10) + (2x−25)(x−5)x(x2−7x+10)
x3−7x2+10xx3−7x2+10−5x2− 35x−50 + 2x2−10−25x+125x3−7x2+10
Tak mi wyszło, dobrze?
10 wrz 17:37
Edek: 
to da się skrócić właśnie poprzez wyliczenie delty, spróbuj skorzystać z podpowiedzi kaz'a
10 wrz 17:38
Edek: a tak pozatym to dobrze liczyłaś tylko w drugim mianowniku niepowinno być x tylko x−5, ale
pewnie to tylko choclik
10 wrz 17:39
Edek: | | x(x−2) | | 2x−2x | |
Karola : |
| + |
| , gdzie x≠5 i x≠2 , rozwiąż dalej |
| | (x−5)(x−2) | | (x−5)(x−2) | |
10 wrz 17:49
Karola: wyszło mi
x3 − 5x2 − 25x + 125x3 − 12x2 −35x − 40
no i co teaz?
10 wrz 17:53
Edek: 
jak? coś masz żle powinno być :
| x2−2x−2x−25 | | x2−4x−25 | |
| = |
|
|
| (x−5)(x−2) | | (x−5)(x−2) | |
przy czym tam u góry jest dobrze w liczniku −2x−25 ? w tym drugim ułamku
10 wrz 17:58
Karola: ja juz sie zgubiłam
a po co mi to x(x−2)(x−5)(x−2)+ 2x−2x )(x−5)(x−2)
10 wrz 18:05
Edek: | x | | −2x−25 | | x | | −2x−25 | |
| + |
| = |
| + |
| =
|
| x−5 | | x2−7x+10 | | x−5 | | (x−5)(x−2) | |
| x(x−2) | | −2x−25 | |
| + |
| =
|
| (x−5)(x−2) | | (x−5)(x−2) | |
| x2−2x) | | −2x−25 | |
| + |
| =
|
| (x−5)(x−2) | | (x−5)(x−2) | |
| x2−4x−25 | |
| , gdzie x≠5 , x≠2 |
| (x−5)(x−2) | |
10 wrz 18:10
qwerty: Jakim cudem posiadacie −2x−25 w drugim ułamku, skoro wyjściowo jest to dodawanie?
17 paź 22:15
Krzysiek : Nie rob jaj. Plus z plusem daje plus a plus z minusem daje minus
Masz tak +(−2x−25) teraz postaw sobie przed nawias niewidzialna jedynke i bedzie 1(−2x−25)to
1*(−2x)=−2x i 1*(−25)=−25 to ile rowna sie 1(−2x−25)=−2x−25
18 paź 08:19
qwerty: Brawo, tylko zwróć uwagę, że w liczniku nie mamy +(−2x−25), tylko 2x−25.
Wspólny mianownik to (x−5)(x−2)
a licznik to x i 2x−25
Wróć, na samą góre strony.
| | x(x−2) | | 2x−25 | |
więc jak dla mnie to jest: |
| + |
| = |
| | (x−2)(x−5) | | (x−2)(x−5) | |
| | x2−2x+2x−25 | | x2−25 | |
|
| = |
|
|
| | (x−2)(x−5) | | (x−2)(x−5) | |
D=R\{2,5}
x
2−25=0
x
2=25
x=−5 lub x=5
18 paź 14:54