Oblicz promień..
fashion: W trójkąt równoramienny o podstawie 4cm i ramieniu długości 6cm wpisano okrąg. Oblicz promień
tego okręgu oraz odległość środka okręgu od wierzchołków tego trójkąta.
10 wrz 21:21
fashion: promień powinien wyjść √2 a dla mnie wychodzi 2(√2 −1) . Czy mógłby ktoś obliczyć promień?
sprawdziłabym wtedy gdzie robię błąd..
10 wrz 21:32
Bogdan:
P
Δ − pole trójkąta,
r − promień okręgu wpisanego,
| | a + b + c | |
p − połowa obwodu trójkąta, p= |
| |
| | 2 | |
10 wrz 22:02
Bogdan:
fashion, jakieś pytania ?
10 wrz 22:19
fashion: mozesz obliczyc r ?
10 wrz 22:34
Bogdan:
Mógłbym, ale nie obliczę. Ty obliczysz. Podaj, ile wynosi połowa obwodu tego trójkata,
czyli p = ..., wyznacz również pole PΔ powierzchni trójkąta. Następnie podziel PΔ przez p,
otrzymasz r.
10 wrz 23:13
fashion: w tym problem ze mi nie wychodzi, tzn cos tam wycjodzi ale nie wiem co z tym dalej zrobic:
8√2 / 2√2 +8
10 wrz 23:15
Bogdan:
Podaj wartość p, czyli połowy obwodu trójkąta.
10 wrz 23:17
fashion: p = 2√2 + 8
10 wrz 23:18
fashion: pewnie zle obliczylam te p temu mi nie wychodzi
10 wrz 23:19
Bogdan:
Źle. Skąd wziąłeś √2 ?
Cytuję treść Twojego zadania: "W trójkąt równoramienny o podstawie 4cm
i ramieniu długości 6cm ... ".
Jeszcze raz: p = ?
10 wrz 23:21
fashion: obliczyłam h z tw. Pitagorasa i wyszło mi 4√2
pogubiłam sie juz w tym..
10 wrz 23:24
Bogdan:

Jak się wyznacza obwód figury? Podaj obwód tego trójkąta, potem podziel wynik przez 2,
otrzymasz p.
10 wrz 23:28
Bogdan:
h przyda się do wyznaczenia pola trójkąta PΔ, ale h nie jest potrzebne do obliczenia
obwodu trójkąta.
10 wrz 23:30
fashion: spoko,, zle Cie zrozumialam.. teraz juz wiem, dzieki
10 wrz 23:31
fashion: moze chcesz mi jeszcze pomoc w poprzednim zad co pisalam wczesniej ? ;>
10 wrz 23:32
Bogdan:
Czekam jednak na wyniki: p = ? PΔ = ? r = ?
10 wrz 23:33
fashion: ale po co ? wyszło mi teraz tyle ile powinno he
10 wrz 23:34