Zbadaj czy istnieją wyrazy ciągu równe danej liczbie r.
Ed: Zbadaj czy istnieją wyrazy ciągu (a
n) równe danej liczbie r:
| | n2 + 1 | |
b) an = |
| r = 5 |
| | n + 5 | |
10 wrz 23:31
Bogdan:
Rozwiąż równania:
a) an = 8
b) an = 5
10 wrz 23:32
Ed: No właśnie nie potrafię tego zrobić.
| | n2 − 1 | |
a) 8 = |
| mnożę przez n i wychodzi mi: |
| | n | |
8n = n
2 − 1 i nie wiem co dalej
10 wrz 23:39
AROB: No przenieś wszystkie wyrazy na lewo i rozwiąż równanie kwadratowe.
10 wrz 23:56
Eta:
Zlituję się nad
Ed 
a) n
2 −8n −1=0 , n€N+
Δ= 64 +4 = 68 −−−− więc juz nie ma co liczyć dalej bo n nie będzie liczbą
naturalną.
zatem odp: a) taki wyraz nie istnieje
b) policz już sam (a)
n
2 +1 = 5(n +5) => n
2 +1 = 5n +5
to: n
2 −5n −4=0
Δ= ........
n
1=......
n
2= .....
pamietaj ,że n€N+
podaj odp ....... który wyraz ciągu spełnia warunek zadania.
Powodzenia
11 wrz 00:15
Eta:
chyba najwyższa pora spać , bo widzę teraz
pomyłkę
oczywiście,że
n
2 +1 = 5n +25
n
2 −5n −24=0 Δ =
121 √Δ=11
n
1 = ..... n
2 =..... dokończ teraz i bedzie ok
11 wrz 00:22
ljkiujmgt: 3543543095ftrrdg
8 lis 14:48