matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanko ...
NataliJa:
Ogródek w kształcie prostokąta, przylegający do muru, jest z trzech stron ogrodzony siatką o dłogości 24m. Jakie są wymiary ogródka, jeśli wiadomo, że jego pole powierzchni jest największe z możliwych
10 wrz 19:40
Edek:
2a+b=24 b=24−2a P=a*b=a*(24−2a)= −2a
2
+24a a
max
=
−24
−4
=6 P
max
=6*12=72
10 wrz 19:48