uzasadnij/udowodnij
no name: Uzasadnij, że dla dowolnej liczbyt całkowitej n wartość n5−n jest liczbą podzielną przez 6
10 wrz 21:57
Eta:
n
5 −n = n(n
4−1) = n( n
2−1)(n
2+1) = n( n−1)( n+1)( n
2+1)=
(n −1)*n *( n+1) *( n
2+1)
zaznaczyłam kolejne liczby całkowite w tym iloczynie
wśród nich jest parzysta czyli podzielna przez
2 i podzielna przez
3
więc ten iloczyn podzielny jest przez
6
odp: liczba postaci n
5 −n jest podzielna przez
6
10 wrz 22:12
no name: dzięki wielkie!
10 wrz 22:17
Eta:
10 wrz 22:18