Które wyrazy ciągu są równe zeru?
Kolo: Które wyrazy ciągu (a
n) są równe zeru?
| | n2 − 30n + 200 | |
an = |
| |
| | n2 + n − 1 | |
W ogóle nie wiem od czego zacząć. Prosiłbym o jakieś wytłumaczenie jak rozwiązywać tego typu
zadanie.
10 wrz 22:49
Baczko: Potraktuj wielomiany w liczniku i mianowniku jako funkcję kwadratową. Miejsca zerowe z licznika
będą poszukiwanymi wyrazami.
Chyba
10 wrz 22:54
Kolo: Ok dzięki chyba dobrze zrobiłem? n1 = 10 i n2 = 20
10 wrz 23:04
AROB: Tak, dobrze. To znaczy, że a10=0 i a20=0
11 wrz 00:07