d
Aga: Trójkąt równoboczny ABC ma bok długości 10cm. Na jego bokach obrano punkty M,N,P tak, że
|AM|=|BN|=|CP|. Jak należy wybrać punkty MNP aby pole trójkąta MNP było najmniejsze?
jest to zadania z funkcji kwadratowej

i zupelnie nie mam pojęcia jak to zrobic

prosze o
pomoc
Bogdan:
Korzystamy z twierdzenia cosinusów w trójkącie AMP lub MBN lub NCP.
a
2 = x
2 + (10 − x)
2 − 2*x*(10 − x)
2 * cos60
o
a
2 = 3x
2 − 30x + 100
| | √3 | |
Pole trójkąta MNP P = |
| a2 → min |
| | 4 | |
| | √3 | |
P = |
| (3x2 − 30x + 100) |
| | 4 | |
| | 3√3 | | 30√3 | |
Otrzymaliśmy funkcję kwadratową P(x) = |
| x2 − |
| x + 25√3, która |
| | 4 | | 4 | |
| | | |
posiada minimum dla x = |
| = 5. |
| | | |
| | −b | |
Przypominam: jeśli f(x) = ax2 + bx + c, to funkcja posiada ekstremum dla x = |
| . |
| | 2a | |
Odp. Punkty M, N i P są środkami boków trójkąta ABC.