zadanko zaliczenia Jaki jest poprawny wynik ?
olala1304: Pole trójkąta równobocznego jest równe 25√3 przez 4 . Oblicz promień okręgu wpisanego i
opisanego w trójkąt.
10 wrz 17:21
olala1304:
10 wrz 17:26
Edek: a
2=25
a = 5 , bo a=−5 nie może być gdyż długość nie jest liczbą ujemną
promień okręgu wpisanego to r=
13h
promień okręgu opisanego to R=
23h
oblicz dalej
10 wrz 17:31
olala1304: Dzięki wielkie. Dobrze liczyłam na spr. mam nadzieje ze i wynik bedzie poprawny
10 wrz 17:35
Bogdan:
Przydatne są te wzory:
| | 1 | | 4 | |
P = |
| a2√3 ⇒ a2 = |
| *P |
| | 4 | | √3 | |
10 wrz 17:44