matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 6.11.2009
Zadania
Odp.
7
Wojtek:
Rozwiąż równanie: a) 2sin
2
x − sinx = 0
3
Wojtek:
Sprawdź, czy poniższa równość jest tożsamością
0
Malwina:
π
Przedstaw w postaci iloczynu sinα + sin
4
1
Malwina:
Oblicz: a) sin105 stopni
2
klllassse:
Witam, chciałbym tylko dowiedziec się jak np. pomnozyc macierz 3x3 z 2x2 i na odwrot...? Jesli ktos wie prosilbym bardzo o odp bo nie wiem co mam zrobic...zamienic cos kolumnami czy od
3
jeny:
liczba punktow wspolnych prostej y= −x z wykresem funkcji y=0,5x
2
−2x+3 wynosi?
2
sisss:
a) najmniejsza z liczb spelniajaca rownanie 4x3+5x2+x=0(z delty sie nie da) b) najwieksza liczba spelniajaca nierownosc n+15/n>3.
5
sisss:
1. jakie jest rorw. rownania 3x=2+x
√
5
13
mery:
1). zbiorem rozw.rownania 2x/x
3
+1=x .....jest {0,1} tylko dlaczego
2).przedzial <−1,5>jest zbiorem rozw.nierownosci : −2(x−5)(x+1)≥0
6
agulka252:
a
8
:a
3
{( a
2
)
3
5
} (a
2
)
3
5
powinno byc pod kreska,nie umiem tego narysowac
3
Stasia:
W trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono odcinek DE równoległy do przeciwprostokątnej AB tak że D należy do BC i E należy do AC. Długość tego odcinka jest równa długości
3
problem:
pewna koszykarka zdobyla w 13 rzytach 33 pkt.kazdy z rzutow byl oceniony za 2 albo 3 pkty.ile wynosila liczba rzutow za 3 pkt?
0
V:
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x)= 2x
4
+ 4x
3
+ ax
2
+ bx+ 2 przez dwumian x−1 wiedząc,
1
jolka:
poprostu nie wychodzi
:(Dany jest wielomian W(x)=x4−mx3+nx2−8 Wartość jego dla x=2 jest taka sama jak dla x= −2 i wartość wielomianu dla x= −3 wynosi
1
anonim:
Prosze o sprawdzenie...
6
818:
W trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono wysokośc BD z wierzchołka kąta prostego. Jeżeli |AD|=3, |CD|=7 to długość |BD| wynosi:
4
anonim:
Dane są trzy okręgi są parami styczne o środkach A, B, C. Wiedząc, że |BC|=5, |CA|=4, |AB|=3, oblicz długość promieni tych okręgów.
2
anonim:
Dane są trzy okręgi są parami styczne o środkach A, B, C. Wiedząc, że |BC|=5, |CA|=4, |AB|=3, oblicz długość promieni tych okręgów.
2
rybeńka16:
wyznacz wartośc parametru a wiedząc, że stopień wielomianu u+v jest równy 3. a)u(x)=(a
2
−5)x
4
+x
3
−2x, v(x)=x
4
−ax
3
+2
4
andrzejjeek:
samochod ri=usza z skrzyzowania z przyspieszeniem o wartosci 3m/s
2
.oblicz jak dlugo moze trwac taki ruch przyspieszony ,jesli na tej drodze obowiazuje ograniczenie predkosci do 50km/h
5
rybeńka16:
Wyznaz wielomian f(x)=u(x)−w(x)−2v(x).oblicz wartoś wielomianuf dla x=
√
2
. a) u(x)=2X
3
−6x
2
+3, w(x)=3x
3
−2x
2
+3, v(x)= −x
3
+2x
2
+x
5
andrzejjeek:
oblicz jak dlugo bedzie spadal kamyk z budynku o wysokosci 10m,zakładamy ze ruch jest przyspieszony z przyspeszeniem o wartości 10m/s
2
.
4
Katarzyna:
jeden z bokow prostokata ma dlugosc l, wyznacz dlugosc drugiego boku tego prostokata, jesli proste poprowadzone z przeciwleglych wierzcholkow prostopadle do przekatnej dziela ja na trzy
6
Ewela:
Pomocy! w trójkącie dane sa IABI=12cm IACI=6 IBCI =8. poprowadzono prosta równoległa do boku AB która
1
Katarzyna:
W trapezie ABCD połączono środek M ramienia AB z końcami ramienia CD. Wykaż, że pole trójkąta CMD jest równe połowie pola trapezu.
9
justyna:
Przedstaw wyrażenie w najprostrzej postaci i określ jego dziedzinę: a)
7
aniiaa:
0
misia43:
Jednorodną belkę AB o długości l, wykonaną z materiału o ciężarze właściwym y1, zanurzono jednym końcem w cieczy , o ciężarze właściwym y.Drugi koniec belki zamocowano przegubowo w
2
mat:
Oblicz wartośc wyrażenia dla podanej zmiennej: 3x
2
−2x
3
kaśka:
Prosze o pomoc: Rozwiąż nierówność: −4x(x+1)<1
1
Mlek:
fx=3x−5
0
VV:
rozwiązać w zbiorze liczb całkowitych:
2
Paulina:
Pierwsze ciało poruszające się po okręgu przebywa drogę 200 m w 300 s , a drugie 200 m w 300 s, Oblicz stosunek promieni okręgów jeśli okres ruchu ciał jest taki sam . WIEM , ŻE TO NIE DO
6
Raf:
Jak to zrobić
3
Januszek:
4x + 6
fx =
√
6−2x
fx =
√
2x+8
1
joasia57:
4
Paulina:
za pomocą wyrażeń algebraicznych zapisz wzór na liczbę dwucyfrową i liczbę utworzoną z przedstawienia jej cyfr . Wykaż , że różnica tych liczb jest podzielna przez 9
1
angelika:
wielomiany P(x)=(x
2
−2)
2
i Q(x)=x
4
+(a+5)x
3
+bx
2
+4 sa rowne dla (odp. a= −5, b= −4) mam takich zadan 3 przyklady pokazcie mi na jednym jak to zrobic...
6
Alicja:
Kuba wyciął koło z czworokątnego kawałka tektury. Następnie z pozostałych skrawków wyciął cztery trójkąty, tak że linie cięcia były styczne do okręgu pozostałego po wycięciu
11
0233:
liczby 2a−2, 2a+2, a+1 sa dl.bokow trojkata. do jakiego przedzialu liczbowego nalezy liczba a
2
Victoria:
Oblicz obwód czworokąta ABCD opisanego na okręgu mając dane : a) |AB| = 10 cm ; |CD| = 11 cm
3
jolka:
Dany jest wielomian W(x)=x
4
−mx
3
+nx
2
−8 Wartość jego dla x=2 jest taka sama jak dla x= −2 i wartość wielomianu dla x= −3 wynosi
0
magda:
1
Paulina:
Za pomocą wyrażeń algebraicznych zapisz wzór na liczbę dwucyfrową i liczbę utworzoną z przestawienia jej cyfr . Wykaż , że różnica tych liczb jest podzielna przez 9 .
0
Carrolinexd:
Ciało o ładunku 0,001 C i masie 100g rozpędziło się w polu elektrycznym na drodze z punktu X do punktu Y i uzyskało prędkość 10 m/s. Poza siłami elektrycznymi na ciało nie działały żadne
2
n:
W trójkąt ABC o bokach długości |BC|=a, |CA|=b, |AB|=a, wpisano okrąg o środku S i promieniu r. Niech h
a
, h
b
, h
c
będą wysokościami tego trójkąta, poprowadzonymi z wierzchołków A, B i C.
3
prin:
jak to wyjdzie
koszt wypozyczenia motorowki w przystani A opisuje wzor: A(x)=60+25x,
3
n:
Okręgi o promieniach 3,4,5 są parami styczne zewnętrznie. Przez punkt styczności okręgów o promieniach 3 i 4 poprowadzono wspólną styczną do tych okręgów. Oblicz długość odcinka tej
9
angelika:
Tego nie umiem ruszyc...
nie myslcie ze ja tak wszystkie zadania pisze zeby miec juz gotowce, poprostu mam do zrobienia 150 i zostaly mi te ktore mi nie wychodza
mam ich jeszcze 4
1
do989:
12
2
17
3
Proszę o rozwiązanie tego mnożenia
1
do989:
12
2
17
3
Proszę o rozwiązanie tego mnożenia
3
OLA:
5
okręgi:
Środki czterech okręgów o promieniu r=6 znajdują się w wierzchołkach kwadratku o boku długości a=6. Znajdź pole wspólnej części tych czterech kół.
36
ada:
a) Środki czterech okręgów o promieniu r=6 znajdują się w wierzchołkach kwadratu o boku długości a=12. Oblicz promień okregu stycznego do wszystkich czterech okręgow.
1
nn:
rozwiązać w zbiorze liczb całkowitych: x+y=x
2
−xy+y
2
3
matmematyka:
1/3sin(2x−π/5)=−1/6
0
nn:
rozwiązać w zbiorze liczb całkowitych: x+y=x2−xy+y2
2
agulka252:
Zaznacz ten przedzial na osi liczbowej:
2
matmematyka:
sin=−1/2 ile to stopni?
0
nn:
rozwiązać w zbiorze liczb całkowitych: x+y=x2−xy+y2
9
matmematyka:
sin2x=1 cos3x=−1/2
9
Daniel_89:
y=(2
3
√
x
2
−x)(4
3
√
x
4
+2
3
√
x
5
+x
2
) y'=(2
3
√
x
2
−x)'(4
3
√
x
4
+2
3
√
x
5
+x
2
) + (2
3
√
x
2
−x)(4
3
√
x
4
+2
3
√
x
5
+x
2
)'
0
**:
rozwiązać w zbiorze liczb całkowitych:
7
prin:
kurde pomozcie bo nie wiem jak to zaczac.... z jednego pkt.wyruszaja jednoczesnie w tym samym kierunku 3ciala z predkosciami odpowiednio
0
****:
rozwiązać jezeli w zbiorze iczb całkowitych: x+y=x
2
−xy+y
2
1
satya:
mam takie zadanie: Dla jakich wartości parametrów k,p równianie |(x−m)
2
− k| = p
2
satya:
Dana jest funkcja f(x) = px
2
− px+ 5, gdzie p jest parametrem. Dla jakich wartości p wykres funkcji nie ma punktów wspólnych z osią x?
10
angelika:
1). odlegl.miedzy miastami A i B TO 540 km.pociag ekspresowy pokonaju ta odleglosc w czasie 3godz. krotszym niz pociag osobowy.szybkosc ekspresu jest wieksza od szybkosci poc.osobowego o
3
M:
Jak rozwiązać układ równań
4
Colder:
Czy
1
(
√
x
)' = (
)'
√
x
1
bogusia:
Do wykresu funkcji f(x) = x
2
+ x − 2 należy punkt
33
bogusia:
Do wykresu funkcji f(x) = x
2
+ x − 2 należy punkt
1
j:
narysuj wykre i przekształć
1
y =
x
2
− 1
4
j:
1
wyznacz dziedzinę y =
+ 3
1
log
(x − 1)
2
dziedzina to x −1 > 0 ? oraz x − 1 ≠ 1 ?
6
qwerty:
log (3x+1)
log 2x
> 0
1
krzychu:
Dana jest funkcja W(x)=a(x
3
+3x
2
−7x−21)