Planimetria
Ewela: Pomocy!
w trójkącie dane sa IABI=12cm IACI=6 IBCI =8. poprowadzono prosta równoległa do boku AB która
przecieła bok AC w punkcie E odległym od punktu C o 2 a bok BC przecieła w punkcie F. Wyznacz
obwód trójkąta EFC.
6 lis 19:32
Ewela: Błagam o rozwiązanie, bardzo potrzebne mi na jutro.
6 lis 19:48
kaz: skorzystaj z Talesa
6 lis 20:00
godzio187:

podpowiem ze z podobienstwa można tak:
8y=24
y=3
6 lis 20:02
godzio187: x popróbuj sama wyznaczyć
6 lis 20:04
6 lis 20:11
Ewela: Dzięki serdeczne
6 lis 20:33