Stosunek pola trójkąta
Stasia: W trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono odcinek DE równoległy do przeciwprostokątnej AB
tak że D należy do BC i E należy do AC. Długość tego odcinka jest równa długości
przyprostokątnej AC, kąt przeciwległy tej przyprostokątnej ma mairę alfa. Oblicz stosunek
pola
trójkąta DEC do pola trojkąta ABC.
6 lis 22:00
Stasia: Dany jest trapez równoramienny o podstawie\AB\=a, \CD\=b(a większe od b). Odcinek DE jest
wysokością tego trapezu. Wykaż, że \EB\=a+b : 2.
Proszę o pomoc.
6 lis 22:10
godzio187:

| | a+b | |
FGBE jest równoległobokiem więc FE || GB, FG || EB, FG=EB = |
|
|
| | 2 | |
6 lis 23:18
Stasia: Dzięki piękne,
7 lis 01:00