...
mery: 1). zbiorem rozw.rownania 2x/x
3+1=x .....jest {0,1} tylko dlaczego

2).przedzial <−1,5>jest zbiorem rozw.nierownosci : −2(x−5)(x+1)≥0
3). liczby 1, −3 sa jedynymi pierwiastkami rownania

x−1)
2(x
2+6x+9)=0
moze mi ktos to wytlumaczyc dlaczego tak wyszlo w tych zadaniach
6 lis 22:08
sisss: pomozcie:(:(
6 lis 22:23
sisss: ja mam te same zadania do zrobienia
6 lis 22:24
Nikka: czy zapis pierwszego równania jest ok , z tego co napisałaś to zero na pewno nie jest
rozwiązaniem tego równania
zad.2 odczytujesz pierwiastki czyli x=5, x=−1, a=−2<0 czyli ramiona paraboli będą skierowane do
dołu i dlatego rozwiązaniem jest podany przedział
zad.3
1 − pierwiastek dwukrotny
podobnie z x2+6x+9=(x+3)2 czyli x=−3 tez jest pierwiastkiem dwukrotnym
6 lis 22:30
godzio187:
2)
−2(x−5)(x+1)≥0
(x−5)(x+1)≤0
x
2+x−5x−5≤0
x
2−4x−5≤0
Δ=36
√Δ=6
x
1=−1 x
2=5
x∊<1,−5>
3)
(x−1)
2(x
2+6x+9)=0
(x
2−2x+1)(x
2+6x+9)=0
x
2−2x+1 =0 v x
2+6x+9=0 i tak samo jak wczesniej

Δ=0 Δ=0
pierwsze to tak średnio wiem
6 lis 22:30
godzio187: jesli w pierwszym rozw bedzie tylko 1 to:
x
3+1≠0
x
3≠−1
x≠−1
2x=x(x
3+1)
2=x
3+1
1=x
3
1=x
6 lis 22:32
Nikka: godzio istnieje coś takiego jak postać iloczynowa trójmianu kwadratowego i w zadaniu nie ma
potrzeby liczyć delty i pierwiastków
f(x)=a(x−x1)(x−x2) x1, x2 − pierwiastki
mają taką postać wystarczy pierwiastki odczytać nie tracąc czasu na niepotrzebne obliczenia
6 lis 22:35
mery: dobrze jest przepisane 1 zadanie....a za reszte dzieki
6 lis 22:37
godzio187: dzieki za podpowiedź
Nikka chciałem pomóc ale tego jeszcze się o tym nie uczyłem

i to
wsumie tak dla siebie sie douczam
6 lis 22:39
mery: wlasnie odpowiedzia do 1 jest {0,1} tylko dlaczego?...zbior rozw. liczy sie mianownik czyli
tutaj
x
3+1
x
3+1≠0
skad tu wyjdzie 0 i 1

?
6 lis 22:40
Nikka: w pierwszym rozwiązaniem ma być {0,1}
D=R\{−1} − wynika z tego co napisał Godzio
2x/(x3+1)=x
2x/(x3+1)−x=0
2x/(x3+1)−x(x3+1)/(x3+1)=0 po zapisaniu na jednej kresce ułamkowej licznik
przyrównujemy do zera:
2x−x4−x=0
x−x4=0
x4−x=0
x(x3−1)=0
x=0 lub x3−1=0
x=0 lub x=1
6 lis 22:45
Nikka: Godzio jeśli miałeś deltę i pierwiastki to raczej nie ma możliwości aby nie było różnych
postaci funkcji kwadratowej: ogólna, iloczynowa, kanoniczna
6 lis 22:48
godzio187: właśnie o to chodzi że to dopiero będe mieć (w sensie funkcje kwadratową) delte nauczyłem się
we własnym zakresie
6 lis 22:54
Nikka: teraz rozumiem
6 lis 23:16