Dana jest funkcja W(x)=a(x^3 3x^2-7x-21)
krzychu: Dana jest funkcja W(x)=a(x3+3x2−7x−21)
a) wyznacz miejsca zerowe funkcji
b) wyznacz wspolczynnik a ,tak aby do wykresu nalezal punkt A=(1,−48)
c) wykaz,ze jesli G(x)=ax3−4ax−20a, to dla kazdego a≠0 rownanie W(x)−G(x)=0 ma dwa
rozwiazania
6 lis 00:18
Eta:
dla a ≠0
W(x) =0 => x3 +3x2 −7x −21=0 => x2( x +3) −7(x+3)=0
to: (x+3)(x2−7)=0 => ( x −3)(x +√7)(x − √7)=0
to miejsca zerowe to: x = 3 v x = √7 v x= −√7
b) W(1)= −48 podstawiamy za x= 1
a(1 +3−7 −21)= −48 => −24a= − 48 => a = 2
c) W(x) − G(x) = ax3 +3ax2 −7ax −21a −ax3 +4ax +20a =
= 3ax2 −3ax −a = a(x2 −3x−1)
to: a(x2 −3x −1)=0 /:a bo a ≠0
mamy x2 −3x −1=0 Δ= 9+4 = 13 >0 −−− więc są dwa różne rozwiązania
6 lis 00:40
Marek: W(x)=x3−4x2+x−1
6 gru 22:21