obwód czworokąta
Victoria: Oblicz obwód czworokąta ABCD opisanego na okręgu mając dane :
a) |AB| = 10 cm ; |CD| = 11 cm
b) |AB| : |BC| : |CD| = 2 : 3 : 4 oraz |AD|= 15 cm
6 lis 17:24
ann: a) obw = (10+11)*2=42cm
b)
IabI=2x
IbcI=3x
IcdI=4x
IadI=15
IabI +IcdI=IadI+IbcI
2x+4x=3x+15
3x=15
x=5
obw=2x+3x+4x+15=10+15+20+15=60cm
6 lis 17:29
Victoria: dziękuję już rozumiem
6 lis 17:32
Agata: a ja nie zbyt
15 wrz 18:34
16 wrz 01:35
Nicola: jak obilczyc:
obwód czworokąta jets rowny 54 cm. W czworokacie ten wpisano kolo o promieniu 4 cm . oblicz
pole danego czworokata.
7 sty 23:11
Janek191: Zadanie Nicoli
Mamy
a + b + c + d = 54 cm
r = 4 cm
Korzystamy z wzoru na pole czworokąta opisanego na kole :
P = 0,5 r*(a + b + c + d) = 0,5 * 4 cm * 54 cm = 108 cm2
==============================================
8 sty 15:10