okręgi
ada: a) Środki czterech okręgów o promieniu r=6 znajdują się w wierzchołkach kwadratu o boku
długości a=12. Oblicz promień okregu stycznego do wszystkich czterech okręgow.
(rozpatrz dwa przypadki)
b) Trzy okregi o promieniu równym r=6 są parami styczne. Oblicz promień okregu stycznego do
wszystkich trzech okręgów.
(rozpatrz dwa przypadki)
6 lis 15:51
ada: pomoze ktos
6 lis 18:50
ada: bo nie wiem jak sie zabrac wogole do tego
6 lis 21:22
ada: choc jeden przyklad...... plis.....
6 lis 23:23
AROB: pomogę
6 lis 23:30
psotka:
Wiem , tylko nie chce mi się rysować

Witaj
AROB
zostawiam Tobie ( rysowanie
6 lis 23:31
psotka:
ok

Tak jak przewidziane
6 lis 23:32
ada: bede ogromnie wdzieczna
6 lis 23:33
psotka:
6 lis 23:34
AROB:

a) Trudno mi narysować cały rysunek, zrobię fragment.
r= 6 cm, a = 12 cm r
1 = IOAI = ? R= IOBI = ?
IOO
1I = a
√2 (przekątna kwadratu)
| | 1 | |
r1 + 6 = |
| * 12√2 ⇒ r1 = 6√2 − 6 = 6(√2 − 1)[cm] |
| | 2 | |
R = IOBI = r
1 + 2r = 6
√2 − 6 + 12 = 6
√2 + 6 =
6(√2 + 6) [cm]
6 lis 23:50
psotka:
poprawimy chochlika

R= 6(
√2+
1) cm
6 lis 23:53
ada: i to są rozpatrzone dwa przypadki w tym a) czy tylko jeden
7 lis 00:00
AROB: Jasne
Eta, pomyłka w przepisywaniu. Dzięki. Witaj
psotko
7 lis 00:00
ada: aha.... juz wiem

oba
7 lis 00:01
AROB: To są dwa przypadki do a) : pierwszy to r
1, a drugi to R.
7 lis 00:01
godzio187: 2

1− stycznie wewnętrznie
2−stycznie zewnętrznie
7 lis 00:03
ada: Dziękuje

a tego b) nie podjąl by sie ktos moze
7 lis 00:05
AROB: No
godzio187, ruszaj do zad.2. Tak ładnie rysujesz przecież. Witaj!
7 lis 00:06
psotka:
Witam
godzio dawaj zad2/
trójkat równoboczny itd..... , dasz radę , wierzę w Ciebie

Pomóż Adzie

..
7 lis 00:09
psotka:
7 lis 00:10
godzio187: moge spróbować
7 lis 00:12
7 lis 00:14
AROB: No to robimy razem.
7 lis 00:15
psotka:
Ale ja herbatkę

a nie zadanie!
Zad. robi
godzio
7 lis 00:16
godzio187:

Rysunku zabardzo nie umiem to bd mówić co czym jest
r
1−promien malego okregu
r−promien wiekszego okregu
R−promien duzego okregu
2r=12
r
1=4
√3−6=2(2
√3−3) dobrze ? jak tak to robie dalej
7 lis 00:28
godzio187: R=r1+2r=4√3−6+12=4√3+6
7 lis 00:29
godzio187: tylko nie wiem czy to są wysokości

i
7 lis 00:32
ada: czyli rysunek prawie jak wyzej tylko z trojkatem.... oki to bede wiedziala co do oznaczen
7 lis 00:32
AROB:

Dane: r
1 = 6 cm, obl. r, R=IOKI
Z ΔOMO
1 obliczam r (promień najmniejszego okręgu, stycznego do 3 okręgów, leżącego między
nimi).
√3(r+6) = 12
r
√3 + 6
√3 = 12
| | 12 − 6√3 | | 6(2−√3) *√3 | |
r√3 = 12 − 6√3 ⇒ r = |
| = |
| = 2√3(2 − √3) = |
| | √3 | | 3 | |
= 4
√3 − 6 =
2(2√3 − 3)[cm]
R =IOKI − to promień okręgu obejmującego 3 styczne okręgi (brak go na rysunku)
R = 2r
1 + r = 12 + 2(2
√3 − 3) = 12 + 4
√3 − 6 = 6 + 4
√3 =
2(3 + 2√3)[cm]
7 lis 00:41
godzio187: czyli dobrze wyszło
7 lis 00:42
AROB: Znakomicie!
7 lis 00:54
godzio187: | | 2 | |
ale można było założyć że r1+r= |
| h ? |
| | 3 | |
7 lis 00:55
ada: bardzo dziekuje wszystkim za pomoc
7 lis 01:01
AROB:
7 lis 01:37
AROB: Tak
godzio187 , ponieważ trójkąt O
1O
2O
3 jest równoboczny, a jego wysokości w takim
stosunku się przecinają.
7 lis 01:39
AROB: Zmykam

Dobranoc
Eta i
godzio187.
7 lis 01:41
godzio187: dobranoc
7 lis 01:57