matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykres funkcji z przesunieciem
j:
narysuj wykre i przekształć
1
y =
x
2
− 1
w zeszycie mam tak 1 krok y = x
2
2. y = x
2
− 1
1
3. y =
x
2
− 1
a czy można by przekształcić ten wykres w taki sposób ?
1
1. y =
x
2
1
2. y =
x
2
− 1
tylko za tym drugim razem inaczej mi wykres wygląda
6 lis 08:25
AS:
A wykres funkcji y = x
2
B wykres funkcji y = x
2
− 1 przesuniętej w dół o 1 j
1
C wykres funkcji y =
tego wykresu nie uzyska się z przesunięcia ani symetrii
x
2
− 1
6 lis 11:10