Zapisz wzór
Paulina: za pomocą wyrażeń algebraicznych zapisz wzór na liczbę dwucyfrową i liczbę utworzoną z
przedstawienia jej cyfr . Wykaż , że różnica tych liczb jest podzielna przez 9
Prosze wytlumaczyc od poczatku do konca bo mam samo odp w podreczniku a potrzebuje pelnego
zapisu jak do tego doszlam
6 lis 17:42
ann: biezrzesz dwie dowolne cyfry : x i y
wtedy tworzysz liczbe poczatkowa:
10x (bo to cyfra dziesiatek wiec dlatego mnozysz razy 10 ) + y (cyfra jednosci)
otrzymujesz
10x+y liczba początkowa
analogicznie do tworzenia poczatkowej cyfry tworzysz liczbe z przestawioymi cyframi czyli:
10y+x liczba po przestawieniu cyfr
roznica tych liczb= liczba poczatkowa − liczba po przestawieniu cyfr =
10x+y−10y−x=9x−9y=9(x−y) w tej postaci widzimy ze to wyrazenie dzieli sie przez 9 bo przed
nawiasem jest 9
c.n.d
wystarczy tak czy jeszcze czegos nie lapiesz
6 lis 17:49
Paulina: tak tak dzieki wielkie

**
6 lis 17:52
psotka:
x −−− cyfra dziesiątek , x = {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
y −−− cyfra jedności
10*x +y −−− dana liczba dwucyfrowa
10*y +x −−− liczba o przestawionych cyfrach
róznica tych liczb, jest:
10x +y −(10y +x) = 10x +y − 10y −x = 9x − 9y = 9*(x −y)
to: 9*(x −y) −−−− jest podzielna przez 9( bo jeden z czynników = 9)
6 lis 17:54
Paulina: dzieki wielkie za odpowiedzi
6 lis 18:06