logarytmy problem w rozwiązaniu
qwerty: log (3x+1)log 2x > 0
teraz powinienem skorzystać z tw o log. ?
6 lis 00:36
Eta:
założenie: 3x +1 >0 i x >0 i log2x ≠0
to: x >−13 i x >0 i 2x ≠1 => x ≠12
cz. wspólna: x€( 0, ∞) \{12
zatem:
log(3x +1) >0 log(3x +1)<0
i lub i
log2x >0 log 2x <0
3x +1 >1 lub 3x +1 <1
i i
2x >1 2x <1
x >0 lub x <0
i i
x > 12 x < 12
x > 12 lub x <0 −−−−−− odrzucamy , sprzeczne z założeniem
zatem:
odp: x€(12, ∞)
6 lis 00:52
qwerty: dzięki, ale mogę wiedzieć skąd nagle wzięło się 3x+1 > 1 lub 3x+1 < 1?
6 lis 01:01
Eta:
z def log logab = c => b = ac
logab >c => b>ac dla a >1 ( zachowujemy zwrot nierówności)
log(3x+1)>0 => 3x+1 > 1 , bo 100 =1
i funkcja jest rosnąca ( bo podstawą jest 10
więc zachowujemy zwrot nierówności
6 lis 01:11
godzio187: ja już lece dobranoc
Eta i
AROB
6 lis 01:34
Eta:

Miłych snów
6 lis 01:36
AROB: Dobranoc

!
6 lis 01:50