funkcja z parametrem
satya: Dana jest funkcja f(x) = px2− px+ 5, gdzie p jest parametrem. Dla jakich wartości p wykres
funkcji nie ma punktów wspólnych z osią x?
wykres nie ma pkt wspólnych z osią x, tzn, że Δ<0, czyli:
Δ= p2 − 4*5*p <0
p(p−20)<0
p<0 lub
p−20<0
p<20
z tego by wynikało, że p ∊ (−∞, 20),
a w odpowiedziach jest, p∊ (0,20)
w którym miejscu robię błąd?
6 lis 14:06
A: zal : funkcja jest f kwadratową gdy p≠0
Δ<0 i p≠0
Δ=p2−20p
p(p−20)<0
wykresem p(p−20) jest parabola ramionami skierowana w dół więc wartości ujemne przyjmuje wtedy
tylko wtedy gdy:
p∊(0,20)
6 lis 14:15
satya: no tak, racja,
a ta parabola jest skierowana ramionami w góre chyba
6 lis 14:19