matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje tryg.
Malwina:
Oblicz: a) sin105 stopni
π
π
b) sin
* cos
12
12
6 lis 23:12
psotka:
sin105
o
= sin(60
o
+45
o
)= sin60
o
*cos45
o
+cos60
o
*sin45
o
= ..... podstaw wartości i dokończ b) sinα*cosα=
1
2
sin2α więc wynik=
1
2
*sin2*
π
12
=
1
2
sin
π
6
=
1
2
*
1
2
=
1
4
6 lis 23:28