dziedzina
justyna: Przedstaw wyrażenie w najprostrzej postaci i określ jego dziedzinę:
a)
8x2−4x
−−−−−−−−−−−−− =
2x2 − 10x
b)
x2 − 4
−−−−−−−−−−− =
x2−4x+4
6 lis 19:26
Mateusz: Rozwiąż w obu przypadkach równanie kwadratowe w liczniku jaki w mianowniku zapisz w postaci
iloczynowej wyrażenia i wyrażenia w mianownikach przyrównaj do 0 i zapisz dziedzinę z
wyłączeniem liczb które otrzymasz z tego przyrównania
6 lis 19:30
justyna: prosze rozwiąż jeden przyklad , bo dla mnie to czarna magia pliss
6 lis 19:34
Mateusz: ok rozwiąże
6 lis 19:38
justyna: bardzo proszę
6 lis 19:45
Mateusz: Więc najpierw rozkładam licznik i mianownik 2 ułamka rozkładamy na możliwie najprostsze
czynniki w tym przypadku czynniki liniowe robie to rozwiązując równania kwadratowe o których
mozesz poczytać tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html x
2 −4 =0 x= 2 lub −2 zapisuje w postaci iloczynowej o niej tez
mozez poczytac tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html x(x−2)(x+2)
| | x(x−2)(x+2) | |
teraz mianownik liczę Δ, Δ= 0 x = 2 x(x−2)2 i otrzymujemy wyrażenie |
| |
| | x(x−2)2 | |
| | x+2 | |
mozemy tu je skrócic i otrzymamy |
| a dziedzina tego wyrażenia to R\{2} bo |
| | x(x−2) | |
mianownik musi byc ≠0
6 lis 19:58
Mateusz: D = R\{2}
6 lis 19:59
Mateusz: | | x+2 | |
Sorki w mianowniku ma byc x−2 bo x sie skróci czyli |
| 2 robisz analogicznie |
| | x−2 | |
6 lis 20:03
Mateusz: Znaczy 1 robisz analogicznie
6 lis 20:04
justyna: dzięki
6 lis 20:22