licze na was:(
angelika: Tego nie umiem ruszyc...

nie myslcie ze ja tak wszystkie zadania pisze zeby miec juz gotowce,
poprostu mam do zrobienia 150 i zostaly mi te ktore mi nie wychodza

mam ich jeszcze 4

1). reszta z dzielenia liczby 998 przez liczbe naturalna n jest rowna 8,zas reszta z dzielenia
liczby 133 przez ta sama liczbe natiuralna n jest rowna 7.znajdz liczbe n.
2)suma kwadratu pewnej liczby i kwadratu liczby od niej o 3 mniejszej jest rowna 17.znajdz
te liczby.
6 lis 16:49
prin: cos takiego moze

x*n+8=998
y*n+7=133
6 lis 17:00
ak1: n2+(n−3)2=17
6 lis 17:09
tolek: ak1 dzieki teraz wyszlo

a to pierwsze to ciezko z tego rownania prin
6 lis 17:20
Zbronek:
x*n=990=2*3*3*5*11
y*n=126=2*3*3*7 te liczby mają wspólny dzielnik n który = 2,3,3 i ich możliwe iloczyny,więc
n=2 lub
n=3,lub n=6 lub n=9 lub n=18,ponieważ jedna z reszt =8,to n>8,tzn n=9 lub n=18.koniec
2)x2+(x−3)2=17
rozw to r−nie
6 lis 17:21
angelika: skad jest to 126? jak w zadaniu podane jest 133
6 lis 17:24
ak1: Tak samo jest w pierwszym równaniu x*n=990
pomijasz reszty w obliczeniach, bierzesz je pod uwagę na końcu
6 lis 17:32
Zbronek: jest to kontynuacja tego co prin napisał
6 lis 17:37
angelika: nie da sie tego 1 zadania jakos prosciej napisac bo to co prin napisal to jest ok tylko az 3
niewiadome
6 lis 17:42
Zbronek: dlatego przeczytaj uważnie co Zbronek napisał,tu nie trzeba rozw. r −ń
6 lis 17:47