wielomiany P(x)=(x^2-2)^2 i Q(x)=x^4 (a 5)x^3 bx^2 4
angelika: wielomiany P(x)=(x2−2)2 i Q(x)=x4+(a+5)x3+bx2+4 sa rowne dla (odp. a= −5, b= −4)
mam takich zadan 3 przyklady pokazcie mi na jednym jak to zrobic...
6 lis 17:40
ann: p(x)=Q(x)
(x2−2)2=x4+(a+5)x3 +bx2 +4
x4−4x2 +4=x4+(a+5)x3 + bx2 +4
teraz patrzysz co jest przed poszczegolnymi potegami niewiadomej z prawej i lewej str rownania
i porownujesz te liczby
x do ktorejs potegi : lewa str = prawa str
x4 1 1
x3 0 a+5
x2 −4 b
x0 4 4
aby P(x) = Q(x) :
0=a+5 i b=−4
6 lis 18:00
dorotka: dany jest wielomian W(x)=x³−4x²+x+6 Oblicz wartosc wielomianu dla x=−1
7 maj 11:19
dorotka: dany jest wielomian W(x)=x³−4x²+x+6 Oblicz wartosc wielomianu dla x=−1
7 maj 11:20
matura już jutro : za x podstawiasz po prostu −1 i tyle W(−1)= −13−4(−12)−1+6 czyli W(−1)=0
7 maj 13:07
dorotka: ≠
7 maj 13:44
dorotka: ≠
7 maj 13:44
pawel: Q(x) = x do 3 =ax do kwadratu − 3x +c
14 lut 12:16