:(
jolka: poprostu nie wychodzi

:(Dany jest wielomian W(x)=x4−mx3+nx2−8
Wartość jego dla x=2 jest taka sama jak dla x= −2 i wartość wielomianu dla x= −3 wynosi
82.wyznacz liczby m, n i oblicz dla jakich x wartości tego wielomianu sa wieksze od wartości
W1(x)=x4+2
Nikka: W(2)=16−8m+4n−8
W(−2)=16+8m+4n−8
W(2)=W(−2)
16−8m+4n−8=16+8m+4n−8
16m=0
m=0
W(−3)=82
81+27m+9n−8=82
81+27*0+9n−8=82
9n=9
n=1
W(x)=x
4+x
2−8
W(x)>W
1(x)
x
4+x
2−8>x
4+2
x
2−10>0
(x−
√10)(x+
√10)>0
x∊(−
∞,
√10)∪(
√10,
∞)
mam nadzieję, że nie pomyliłam się w obliczeniach