Ciągi
Raf: Jak to zrobić
1) Liczby (2,x,8) tworzą ciąg geometryczny który nie jest monotoniczny ile wynosi x
2)Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = −n+3 liczba dodatnich wyrazów tego ciągu jest równa
A) 3 B) 2 C) Wszystkie od czwartego włącznie D) wszystkie od trzeciego włącznie
W 1 wydaje mi się ze trzeba skorzystac z własności ciągu geometrycznego ale nie jestem pewien a
w 2 to nie trzeba rozwiązać nierówności −n+3>0
6 lis 18:37
psotka:
1/ x
2 =2*8 => x
2=16 to x = 4 v x = −4
przyjmujemy x = −4 , bo ciąg nie będzie monotonicznym
2/ ok ... rozwiąż nierówność , pamiętając ,że n€N+
ostatniego za. nie rozumiem , podaj porządnie o co "biega"
6 lis 18:44
ann: 1)
x=2*q
8=2*q*q
q=2
x=4
2)n∊N+
−n+3>0
n<3
S2=−1+3+3−2=3
6 lis 18:45
ann: w drugim odp :A)3
6 lis 18:46
Raf: Są tylko 2 zadania 1 i 2 do 2 są odpowiedzi
6 lis 18:49
Raf: Dziękuje wam bardzo
6 lis 18:49
psotka:
ok.

........
6 lis 18:50