kurde pomozcie bo nie wiem jak to zaczac....
prin: kurde pomozcie bo nie wiem jak to zaczac....
z jednego pkt.wyruszaja jednoczesnie w tym samym kierunku 3ciala z predkosciami odpowiednio
rownymi 20, 40, 60 km/h. drugie cialo rozpoczyna ruch o 2 godz.pozniej niz pierwsze.po jakim
czasie od chwili rozpoczecia ruchu przez drugie cialo powinno ruszyc trzecie cialo aby dogonic
pierwsze cialo rownoczesnie z drugim
6 lis 14:37
Zbronek: w/g mnie, to tak to leciało:
s1=20*t1
s2=40*(t1−2)
s3=60*(t1−x),kiedy drogi będą równe?
20*t1=40*(t1−2)⇒t1=4
40*(t1−2)=60*(t1−x)⇒80=60*4−60x⇒x=2h40min
odp.czyli trzecie ciało powinno wystartować 2h40min po pierwszym ,a 40min po drugim
6 lis 15:19
prin: tak mam w odpowiedziach Zbronek jestes wielki

dzieki
6 lis 16:10
prin: ⇒−tylko co to za znak bo mi kwadracik pokazuje
6 lis 16:12
Zbronek: to (strzałka )
6 lis 16:23
prin: i Ty to robiles w ukladzie jako dwie niewiadome x i t1

?
6 lis 16:37
Zbronek: tak,gdzie t1 wyszło od razu z pierwszego i podstawiłem do drugiego
6 lis 16:40
prin: ok juz mam wszystko...rozumiem dzieki
6 lis 16:43