matura
818: W trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono wysokośc BD z wierzchołka kąta prostego. Jeżeli
|AD|=3, |CD|=7 to długość |BD| wynosi:
a)108
b)10
c)6√3
d)3√6
6 lis 21:01
psotka:
żadna nie pasuje

IBDI
2 = 3*7
IBDI = p{21]
sprawdź,czy dobrze podana jest treść zad.
6 lis 21:27
psotka:
√21
6 lis 21:27
psotka:
podaję uzasadnienie ,że tak jest:

jeżeli nie wierzysz?
IABI
2= h
2 +IADI
2 = 21 +9 = 30
ICBI
2= h
2 +IDCI
2= 21 +49 = 70
z tw. Pitagorasa :
IABI
2 + ICBI
2= IACI
2
30 +70 = ( 3+7)
2 = 19
2= 100
L=P
więc IBDI=
√21
6 lis 21:33
818: Ale to troche dziwne

co prawda mi tez zadne włąsnie nie wychodziło
6 lis 22:14
xx: to napewno jest żle
7 lis 13:50
xx: to napewno jest żle
7 lis 13:50