zadania tekstowe z rownan i nierownosci zaczęte ale cos nie wychodzi
angelika: 1). odlegl.miedzy miastami A i B TO 540 km.pociag ekspresowy pokonaju ta odleglosc w czasie
3godz. krotszym niz pociag osobowy.szybkosc ekspresu jest wieksza od szybkosci poc.osobowego o
30 km/h.oblicz sredn.szybkosci pociagow.
mam do tego poczatek ale cos mi nie wychodzi (odp. 60km/h, 90km/h)
v*t=540
(v+30)(t−3)=540
2).kwadrat piatej czasci stada malp pomniejszonej o 3 schowal sie w jaskini.jedna malpa
pozostalana drzewie.ile malp jest w stadzie?
(odp.50 malp)
x−stado malp
(1/5x)2−3+1=x
nie wiem ale nie wychodza mi te wyniki

:(
6 lis 13:52
xx: z1)
s=540
t−czas expresu
t+3 czas osobowego
v − szybkosc osobowego
v+ 30 szybkosc expresu
540=v*(t+3)
540=(v+30)*t
v=540:(t+3)
540=t*(540/t+180 +30)
no i to to chyba juz sobie sama rozwiarzesz
6 lis 13:59
psotka:
1/ układ poprawny:
drugie równanie:
vt−3v +30t −90= 540 i vt= 540
30t −3v = 90 => 10t −v = 30 => v = 30 −10t
v*t= 540 => (30 −10t)*t = 540 /:10 => t
2 −3t +54=0 Δ= 225
√Δ= 15
t = 9 v t= −6 −−− odrzucamy
| | 540 | |
dla t = 9 to: v = |
| = 60
|
| | 9 | |
więc v+30 = 90
odp: v = 90km/h −−− predkość expresowego
v = 60km/h −−− " " osobowego
6 lis 14:04
psotka:
ortografia "xx"


! ( nie napiszę już tym razem ,że jesteś "......... "

rozwią
żesz
6 lis 14:06
angelika: v=540/(t+3)
540=540+180t+30t
540−540=210t
wyjdzie mi tu zero
kurcze jak ja to licze....
6 lis 14:09
angelika: psotka:
nie rozumiem tego "vt−3v +30t −90= 540"

skad to 90
6 lis 14:13
psotka:
(v+30)(t−3)= 540
mnożysz: v*t −3v +30t −90= 540
ponieważ v*t = 540 to: 540 −3v +30t−90= 540 => 30t −3v = 540 −540 +90
redukuje się 540
więc otrzymasz: 30t −3v = 90
6 lis 14:17
angelika: moze ktos zobaczyc na to drugie zadanie czy z tego rownania wyjdzie to zadanie


plisss
6 lis 14:18
angelika: wielkie dzieki psotka
6 lis 14:18
6 lis 14:25
angelika: rozumiem to 1 dzieki
6 lis 14:30