..
Adusia: Kwadrat piątej części stada małp zmniejszonej o 3 schował się w jaskini. Została na
widoku jedna małpa, która weszła na drzewo. Ile było małp?
26 sty 16:24
Bogdan:
Dobry wieczór.
x - liczba małp, x € N+
(x/5 - 3)2 +1 = x
x2/25 - 6x/5 +9 +1 - x = 0 / *25
x2 - 55x - 250 = 0 → (x - 5)(x - 50) = 0
x = 5 nie spełnia warunków zadania, bo 1/5 * 5 - 3 = -2
x = 50
Odp. Stado składa się z 50 małp.
26 sty 22:17
ddd: x2 − 55x − 250 = 0
16 paź 21:02
Mariusz:
Pamiętam to zadanie, pochodzi ono z podręcznika do matematyki dla klas II LO
autorstwa Jana Anusiaka
17 paź 20:42