| 1 | ||
Skorzystaj z równania h = | *g*t2 i wyznacz t | |
| 2 |
| 1 | ||
Mamy równanie h = | *g*t2 chcemy z tego równania wyznaczyć t co moge najpierw zrobić | |
| 2 |
| 1 | ||
pozbyć sie ułamka czyli pomnożyc całe równanie przez 2 czyli h = | *g*t2 /*2 => 2*h = | |
| 2 |
| 2*h | 2*h | |||
= t2 moge to zapisac tez tak t2 = | wykonuje tu kolejne działanie po | |||
| g | g |
| 2*h | ||
miec t czyli √ | ||
| g |
| 2*h | ||
t = √ | uff i podstawiasz i otrzymujesz wynik tutaj całe wyrażenie | |
| g |
| 2*h | ||
pierwiastkujesz tak dla ścisłości | ||
| g |
| 2*h | ||
Tzn całe wyrażenie | jest pod pierwiastkiem | |
| g |