pomocy!!!
nn: rozwiązać w zbiorze liczb całkowitych:
x+y=x2−xy+y2
6 lis 15:38
wmboczek: weź ustalone x=a i otrzymasz równanie kwadratowe z parametrem
y2−(1+a)y+a2−a=0
musi istnieć jakieś rozwiązanie, czyli Δ≥0
1+6a−3a2≥0
a ma być całkowite, co zostawia 3 możliwości x=0,1 i 2
podstawiając za x mamy teraz 3 równania kwadratowe − z każdego wyjdą 2 pierwiastki całkowite
otrzymaliśmy 6 par rozwiązań
ponieważ wzór w zadaniu jest symetryczny, podobne rozumowanie dla y=b da przestawione pary
rozwiązań
7 lis 12:51