matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
Colder:
Czy
1
(
√
x
)' = (
)'
√
x
6 lis 11:31
AS:
Nie
1
1
y =
√
x
, y' = (x
1/2
)' =
*x
1/2 −1
=
*x
−1/2
2
2
1
y' =
2*
√
x
6 lis 11:38
Colder:
wtakim razie jaka bedzie pochodna prawej strony?
6 lis 11:47
Colder:
1
−
?
x
6 lis 11:58
AS:
1
1
1
1
(
*x
−1/2
)' =
*(−
*x
−1/2−1
} = −
*x
−3/2
=
2
2
2
4
−1
1
−1
1
*
=
*
4
x
3/2
4
x*
√
x
6 lis 12:18