Prosze o sprawdzenie...!!
anonim: Dane są trzy okręgi są parami styczne o środkach A, B, C. Wiedząc, że |BC|=5, |CA|=4, |AB|=3,
oblicz długość promieni tych okręgów.
Rozwiązanie.....
a−promień okręgu o środku A
b−promień okręgu o środku B
c−promień okręgu o środku C
a+b=3
b+c=5
c+a=4
a=3−b
b=5−c
c=4−a
a=3−b
b=5−c
c=1+b
a=3−b
b=5−1−b
c=1+b
a=3−b
2b=4
c=1+b
a=3−b
b=2
c=1+b
a=3−2
b=2
c=1+2
a=1
b=2
c=3
6 lis 20:48
psotka:
ok

po co tyle pisania?
a+b=3
b+c= 5
a+c= 4 /*(−1)
b+c = 5
−a −c = −4
−−−−−−−−
b −a = 1
i b+a= 3
−−−−−−−−
2b = 4 => b =2 to a = 3 −2 =1 to: a+c =4 => c = 4 −1=3
a=1 b= 2 c= 3
6 lis 21:17
anonim: konieczny jest tutaj rysunek
7 lis 01:07
godzio187: jeśli widzisz to w głowie to nie trzeba
7 lis 01:08
anonim: a wiec jesli musze oddac to zad... to musze i zrobic rysunek...
7 lis 01:12
ewa: a jak tu bedzie wygladal rysunek
20 lis 14:34