-
jeny: liczba punktow wspolnych prostej y= −x z wykresem funkcji y=0,5x2−2x+3 wynosi?
6 lis 22:29
Nikka: należy rozwiązać układ równań
6 lis 22:49
psotka:
rozwiąż układ równań
podstaw za y =−x
otrzymasz: 0,5x2 −2x +3= −x => 0,5x2 −x +3=0 Δ=−5 <0
zatem prosta nie ma punktów wspólnych z parabolą
6 lis 22:53
psotka:
2/ sposób:
| | −b | | 2 | |
xw= |
| = |
| =2 yw= f(2) = 2 −4 +3= 1
|
| | 2a | | 1 | |
W(2,1) i ramiona paraboli do góry
cała parabola leży nad prostą y = −x , więc jej nie przecina
brak punktów wspólnych obydwu wykresów
6 lis 22:56