| 4 | 16 | 10 | ||||
y'=( | x−1/3−1)(4x4/3+2x5/3+x2)+(2x2/3−x)( | x1/3+ | x2/3+2x) | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 16 | 4 | 4 | ||||
y'=( | x−1/3+4/3+ | x−1/3+5/3+ | x−1/3+2−4x4/3−2x5/3−x2) | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 32 | 20 | 16 | 10 | |||||
+( | x2/3+1/3+ | x2/3+2/3+4x2/3+1− | x1/3+1− | x2/3+1−2x2) | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| 5 | ||
y'=16x− | 3√x4 + 3√x5 − 3x2 | |
| 3 |
Jest to zadanie 6.59 Analiza matematyczna w zadaniach część I W. Krysicki, L.Włodawski
zauważamy ,że :
a3 −b3 = ( a−b)(a2+ab +b2)
i mamy:
y= (23√x2)3 − x3 = 23*x2 −x3 = 8x2 −x3
to: y' = 16x −3x2
i po ptokach
Pozdrawiam
taka jest właśnie odpowiedź!
a3 −b3= ( a −b)( a2 +ab+b2)
gdzie a = 23√x2 b= x
więc (a2 +ab +b2)= (43√x4 +23√x2*x +x2) = ( 43√x4 +23√x2*x3+x2)=
= ( 43√x4+23√x5+x2)
zatem (ten iloczyn tych dwu nawiasów daje: a3 −b3
zatem:
y = (23√x2 − x)*(43√x4+23√x5 +x2)=(23√x2)3 − (x)3= 23*x2 − x3 = 8x2 −x3
czy już jasne
?
to tyle pisania bo nie zauważyłem. Ale musiałem popełnić błąd w obliczeniach bo
takim moim sposobem "na piechote" tez powinen wyjść ten sam wynik tak ?
jest jakiś sposób na "zauważenie" takich przykładów tz jakaś zasada czy poprostu "czysta
inteligencja" ?
masz może odp. do zadań z ksiązki którą podałem w przykładzie żeby sobie sprawdzac wyniki ? bo
w książce ich niestety nie podano
Dzięki za odpowiedź napewno sie przyda
....omg ... to już ponad ćwierć wieku
odp: jest taka jak podałam !
y' = 16x − 3x2
PS: W takich przykładach , zastanawiamy się czy nie da się przypadkiem zastosować
wzorów uproszczonego mnożenia!
I tu się akurat udało ! ......... bo ze wzoru ( to a3 − b3)
co ułatwia nam wykonanie karkołomnych obliczeń
jeżeli nie pasują wzory uproszczonego mnożenia , to trzeba niestety wymnażać !
Ja to widziałam "gołym okiem" ...( lata doświadczenia
)
oczywiście Twój wynik powinien być taki sam !
( poszukaj błędu , mnie się nie bardzo chce, skoro znam prostszy sposób
możesz sie skontakować ze mną na gg:2155778 mam
interes do Ciebie

więc nie podaję gg .....( mam obok siebie zazdrośnika
bez obaw odpowiedź aby chciałem bo moja książka już swoje przeszła i poprzednicy powyrywali
niektóre strony
ale już znalazłem w necie, całość...
Dzięki i pozdawiam, koniec tematu tego zadania