Wyznaz wielomian f(x)=u(x)-w(x)-2v(x).
rybeńka16: Wyznaz wielomian f(x)=u(x)−w(x)−2v(x).oblicz wartoś wielomianuf dla x=√2.
a) u(x)=2X3−6x2+3, w(x)=3x3−2x2+3, v(x)= −x3+2x2+x
b)u(x)=5x4+x3−8x, w(x)=−5x3+x2−1, v(x)=3x3−4x+1
6 lis 20:20
Ergo: typowe robocze zadanie... liczyc sie nie chce?
6 lis 20:21
rybeńka16: nie to, że liczyc sie nie chce tylko poprostu nie potrafie
6 lis 20:28
Nikka: podstaw pod u, w i v podane wielomiany, i spróbuj zrobić redukcję wyrazów podobnych
6 lis 20:30
Ergo: ok pomoge z a..
f(x)=2x
3−6x
2+3−3x
3+2x
2−3−2(−x
3+2x
2+x)=−x
3−4x
2+2x
3−4x
2−2x=x
3−8x
2−2x
√23−8
√22−2
√2=
√23−2
√2−16
mam nadzieje ze dobrze

jesli nie to niech mnie ktos poprawi
6 lis 20:36
rybeńka16: dzieki
7 lis 12:31