matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 28.2.2018
Zadania
Odp.
4
QWERTY:
naszkicuj f(x)=|x
2
−4|+3x na przypadki to rozpisać?
0
ol:
Rysunek jest podzielony na 4 przystające figury. Jak podzielić ten sam rysunek na 5 przstajacych figur?
5
1234:
Dany jest prostokąt o bokach 20 i 20
√
2
. Wyznacz pole zacieniowanego obszaru. Obrazek w linku:
https://imgur.com/a/aLA47
0
Kiza:
W trójkącie prostokątnym ABC wysokość CD poprowadzona na przeciwprostokątną AB dzieli ją na odcinki długości AD=9cm i DB=4cm. Odcinek EC jest prostopadły do płaszczyzny ABC. Wiedząc, że
6
marek:
Sprawdz czy liczby 3x+1, 4x+1, 6x+1 mogą być kwadratami liczb dla x>0
4
najs:
Udowodnij tożsamość:
tgα
= sinαcosα
1 + tg
2
α
4
Kys:
Najdłuższa przekątna podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 20cm i jest równa wysokości H tego graniastosłupa. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
1
Kys:
Przekątna prostopadłościanu ma długość 20 i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 60 stopni .
3
Marcin99:
Oblicz obwód trapezu prostokątnego w którym kąt ostry ma miarę 30, a krótsza przekątna jest prostopadła do dłużeszgo ramienia i ma długość 8.
6
Nick:
Mamy dwie grupy A i B oraz cztery przypadki rozmieszczenia dwóch drużyn
4
nahh:
czy mógłby mi to ktoś po kolei przeliczyć?
1
sin3x=−
2
7
3132:
Rozwiąż równanie
2
Marcin:
W trójkącie równoramiennym ABC ,|AC\=|BC|na podstawie obrano punkt D tak,że |AD|=2|DB| Wiedząc,że kąt ACD jest kątem prostym wyznacz miary kątów trójkąta ABC
2
najs:
Wyznacz miarę kąta ostrego a, jeżeli: 2 − tgα = tg25* * tg65*
1
aaa:
Jeśli istnieje to oblicz granicę ciągu, jeśli nie istnieje to udowodnij.
11
sda:
mam układ
27
Nick:
Kolejne zadanie z typu trudniejszych z którym mam problem.
25
Miłek:
Ile liczb czterocyfrowych mozna utworzyc z cyfr liczby 135135? odpowiedz to chyba 3*3*3*3
8
analityczna:
π
π
Mam punkty P(5,
), Q(8,
) i mam podać długość odcinka PQ.
4
12
Jak liczę z tw. cosinusów to dostaję 7 (i to pewnie jest dobra odp), ale jak liczę następująco to dostaję inny wynik
6
sda:
Układy równań
14
pitr:
cos
3
x
∫
4+sin
2
x
Potrzebuje pomocy z taką całką. Doszedłem do momentu t=sinx. Po podstawieniu nie wiem co zrobić.
7
Marcin99:
Oblicz 3sin α + cos
2
α wiedząc, że α jest kątem ostrym i tgα = 9/12
4
alicja:
hejka, mam takie o to zadanko
1
x−4
+
1
x+4
3
Karolinka:
Witam pięknie walczę z takim oto zadaniem:
5
olo:
witam
3
alinka:
Dany jest trójkąt równoramienny o podstawie równej 12 i ramiona długości 10 odległość środka wysokości od tego ramienia trójkąta może być równe. Rozważ dwa przypadki
9
Blo32:
f(x)=(k
2
−9)x+2k jest rosnąca dla k należącego do przedziału: A. (3,+oo) B.(−3,3) C. (−oo,3) D. (−oo, −3) U (3,+oo)
3
Nick:
Obliczyć prawdopodobieństwo, że element wylosowany z partii elementów wyprodukowanych w danej fabryce
11
Blee:
cosα = 2cos
2
(α/2) − 1
2
rownanov:
Rozwiaz rownanie: x(2x
2
+3x+1)=0
3
Łuki:
Witam Serdecznie, jeżeli istniałaby taka możliwość to bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
. Niestety pani profesor biegnie szybko do przodu aby nas wszystkiego nauczyć
9
Koktajlowa:
Podstawą graniastoslupa o wysokości równej 6cm jest sześciokat foremny. Dłuższa przekątna graniastoslupa tworzy z płaszczyzną podstawy kat 60stopni. Oblicz objętość i długość krótszej
0
Zuzu:
Strzelanie z dwóch dział do tego samego celu. Z pierwszego działa oddano 9 strzałów, a z drugiego 10. Pierwsze działo trafia średnio 8 na 10 strzałów, zaś drugie 7 na 10. Cel zostanie
1
Helena Paździochowa:
Wyznacz ekstrema funkcji f jak Ferdek−mój sąsiad f(x,y)=x
3
+y
3
−3xy
4
Reinte:
Spośród liczb całkowitych od 1 do 201 losujemy bez zwracania 2 liczby. Jakie jest prawdopodobieństwo ze różnica ich kwadratów jest podzielna przez 3?
5
Nick:
Z talii pięćdziesięciu dwu kart losujemy cztery karty, następnie zwracamy je do talii, tasujemy i losujemy znowu
9
DonLotario:
Siemka, nauczycielka pokazała nam jak rozwiązać równanie trygonometryczne z cosinusem, w przypadku gdy te funkcje przyrównamy do liczby ujemnej:
3
eMMA:
n=0
n
∑
*(−1)
n
n
2
√
n
+1
n−>
∞
2
Rekkek:
Czy cosαcos(α+β)+sinαsin(α+β)= cosβ
6
Targon:
Dla jakich wartości parametru m równanie : x
2
− 2(m+1)x + (2m
2
+3m+1) = 0 ma dwa dodatnie pierwiastki? wiem że x1 * x2 .> 0 i x1 + x2 > 0 ale czemu delta ma być >, a nie >=?
2
Rekkek:
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego równania:
x
4sin
2
(
)−1=0
2
2
Loogen:
Witam,mam problem z rozwiazaniem takiego równania trygonometrycznego, bardziej chodzi mi o o wskazanie błędu w rozumowaniu niz o samo rozwiazanie.
16
Marcin :
Witam jak rozwiązać to równanie trygonometryczne? 2sinx−sin2x=
√
3
(cosx−1)
2
AgnieszkaKarolina:
Czy wie ktoś może jakie jest przekształcenie odwrotne do symetrii środkowej
11
Rekkek:
Dana jest funkcja F(x)= tgx+1/tgx
1
maugo:
Jaką najmniejszą długość krawędzi musiałby mieć sześcienny zbiornik, aby pomieścić 640 ton piasku o gęstości 1250 kg/m
3
?
4
waleta:
W ostrosłupie ABCS podstawa ABC jest trójkątem równoramiennym o ramionach AC i BC długości 4 i kącie między nimi 30°. Punkt E – środek krawędzi AB – jest spodkiem wysokości tego
3
Mat:
Oblicz granice funkcji Lim ((x−2)
√
4−3x
)/(x
2
−4)
7
Ala:
Narysuj wykres i odczytaj z niego f(x)>0
9
Nick:
W urnie znajduje się dwadzieścia jednakowych kul ponumerowanych od 1 do 20. Z urny losujemy kolejno bez
2
Marcin :
Udowodnij tożsamość geometryczną, cos
2
(x+y)−cos
2
(x−y)=−sin2xsin2y czy po lewej stronie równania mogę użyć wzorów na funkcje sumy i różnicy, jeśli tak to jak?
4
AgnieszkaKarolina:
czy izometrie tworzą grupę?
7
Anna:
sinx − I cosx I
narysuj wykres funkcji f(x) =
cosx
zrobiłam dziedzinę
3
Miłek:
W grupie szesciuset studentow 300 uczy sie francuskiego, 200 niemieckiego, 150 angielskiego, 30 francuskiego
2
1313:
Ze zbioru liczb {1,2,...,2010} losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wybrana liczba nie jest podzielna ani przez 6, ani przez 15.
10
serehe:
Rozwiąż równanie (x
2
−3x)(x
2
−3x+2)+1=0 Zupełnie nie wiem jak to ruszyć
4
23:
Rozwiąż równanie 3(x+√2)=x
3
+2√2.
14
MANIA:
dla macierzy sąsiedztwa narysować odpowiedni graf oraz: • określić czy graf jest: spójny, planarny, prosty, zawiera cykl Eulera, zawiera cykl
8
Mariusz:
Wątpię czy ci odpisze na GG