Funkcja trygonometryczna
Rekkek: Dana jest funkcja F(x)= tgx+1/tgx
Wyznacz dziedzine i zbiór wartości funkcji f
Dziedzinę już wyznaczyłem
D=R−{π/2+kπ,kπ}
Czy zbiorem wartości będzie po prostu R−{0}?
28 lut 13:20
PW: | | π | |
Dziedzina da się lepiej zapisać (wielokrotności |
| ). |
| | 2 | |
28 lut 13:25
28 lut 13:30
28 lut 13:32
PW: Jeżeli tgx>0, to
a więc z góry nie ma ograniczenia. A jak z dołu?
28 lut 13:37
Rekkek: według mnie zbiór wartości funkcji będzie wynosił R−{0} bo funkcja nie może przyjąć wartości 0.
28 lut 14:19
Blee:
Tak ... na pewno nie bedzie przyjmowac wartosci 0 poza tym wszystkie przyjmie
28 lut 14:25
Blee:
Chociaz:
tg2x + 1 = atgx
x2 − ax + 1 = 0 −> Δ = a2 − 4
Czyli by wychodzilo ze NIE przyjmie wartosci z przedzialu (−2;2)
28 lut 14:28
Rekkek: Co to jest atg

?
Narysowałem wykres tej funkcji w programie i faktycznie nie przechodzi od −2 do 2 ale dlaczego
: o?
28 lut 14:33
Rekkek: Dobra już wszystko ogarniam dzieki wielkie
28 lut 14:36
PW: No widzisz, a jak pytałem o 13:37 o ograniczenie z dołu, to nie podjąłeś dialogu. Znana jest
nierówność
przy czym równość ma miejsce tylko dla u=1. Jest ograniczenie z dołu: wartości funkcji są
większe lub równe 2, gdy tgx>0, przy czym funkcja osiąga wartość 2, gdy tgx=1, tzn. dla
28 lut 17:15
Blee:
Rekkek −−− pisałem z komórki:
tg2x + 1 = a*tgx gdzie 'a' to wartość jaką ma przyjmować funkcja f(x)
28 lut 17:19