Pole koła
1234: Dany jest prostokąt o bokach 20 i 20
√2. Wyznacz pole zacieniowanego obszaru. Obrazek w linku:
https://imgur.com/a/aLA47
28 lut 22:08
1234: czy ktoś może naprowadzić?
28 lut 23:21
Mila:

a=20
√2
b=20
R=10
√2
R
2=|AS|
2+y
2⇔(10
√2)
2=10
2+x
2
x=10⇔∡SAB=45
o
P
ALMC=10
√2*20=200
√2
| | 45 | | 1 | |
Pwyc.LAB= |
| π*R2= |
| *200*π=25π |
| | 360 | | 8 | |
P
z=2*P
LBM=2*[200
√2−(100+2*25π)]=2*(200
√2−100−50π)=
=20*(20
√2−10−5π)≈51.6
Posprawdzaj rachunki.
28 lut 23:28
Mila:
Może
Eta policzy jeszcze inaczej
28 lut 23:29
Eta:
P(AED)= P(ABCD)− P(EBC) − P(wycinkaDCE)
P(ABCD)= 10*10
√2= 100
√2
ΔEBC jest równoramienny i prostokątny (
bo |EC|=10
√2 i |CB|=AD|=10 to |EB|=10
kąt DCE =45
o
zatem P(ΔEBC)=0,5*10*10=
50
| | 1 | | 1 | |
P(wycinkaDCE)= |
| πr2 = |
| *(10√2)2π= 25π |
| | 8 | | 8 | |
Pole wszystkich części zakreskowanych ( na Twoim rys):
to 4*
P = 4* (100
√2−50−25π) = 100(4
√2−2−π)
============
28 lut 23:46
Eta:
No i zgadza się
u
Mili wyłączyć jeszcze 5 przed nawias
P=100(4
√2−2−π)
28 lut 23:48