Oblicz sin a + cos^2a
Marcin99: Oblicz 3sin α + cos2α wiedząc, że α jest kątem ostrym i tgα = 9/12
28 lut 18:37
Blee:
| | sinα | | 9 | |
tgα = |
| = |
| ⇒ 12sinα = 9cosα |
| | cosα | | 12 | |
dodatkowo piszesz 'jedynkę trygnonometryczną' i wyznaczasz sinα = .... ; cosα = ....
28 lut 18:39
28 lut 18:48
Eta:

....= 2,44
28 lut 19:02
Marcin99: Nie mam pojęcia co robię, czy ktoś chciałby "zrobić to za mnie"
28 lut 20:15
Krzysiek60: ja niestety nie .
Moje wzory beda pewnie za trudne dla ciebie ale
Etaa podala rozwiazanie na tacy
Tak samo Blee
| | 9 | |
Podpowiem tylko ze z rysynku sinα= |
| |
| | 15 | |
reszte sam
Jesli tego nie umiesz to jestes w czarnej .......... niestety
28 lut 20:25
28 lut 20:28
Marcin99: Okej, dzięki chyba kminię
28 lut 20:34