zadanie ze statystyki
Kamil: Witam, czy dobrze zrobiłem te zadania?
Dla zmniejszenia ogólnej liczby gier 2n drużyn podzielono na dwie grupy po n drużyn. Oblicz
prawdopodobieństwa,
że dwie najsilniejsze drużyny znajdują się w grupach:
a) różnych
b) w tej samej.
a)
załóżmy że są grupy A oraz B.
| | n | |
Prawdoposobieństwo dołączenie drużyny do grupy A lub B to |
| |
| | 2n | |
| | n | | n−1 | |
czyli p−stwo dołączenia 2 najsilniejszych drużyn do jednej grupy to 2* |
| * |
| |
| | 2n | | 2n−1 | |
| | n | | n | |
b) do różnych drużyn, czyli 2* |
| * |
| |
| | 2n | | 2n−1 | |
dobrze?
28 lut 20:41
Basia: nie bardzo rozumiem jak to liczyłeś
bo wybieram n drużyn z 2n do jednej grupy
reszta to druga grupa
ta sama grupa
mam te dwie drużyny i dokładam do nich n−2 drużyny z 2n−2
druga grupa to Ci, którzy zostali
| | (2n−2)! | | n!*n! | |
P(A) = |
| * |
| = |
| | (n−2)!n! | | (2n)! | |
| (n−1)*n | | n−1 | |
| = |
| |
| (2n−1)*2n | | 2n−1 | |
różne grupy
mam jedną silną i dokładam do niej n−1 z 2n−2
reszta to druga grupa
| | (2n−2)! | | n!*n! | |
P(B) = |
| * |
| = |
| | (n−1)!(n−1)! | | (2n)! | |
tak mi się przynajmniej wydaje
28 lut 23:03
Pytający:
| | | | |
Basiu, w Ω rozróżniasz grupy, więc |A|= | . Co ciekawe P(A) wyszło dobre, |
| | |
po 2 w tajemniczych okolicznościach zniknęła Ci z mianownika.

Natomiast P(B)=1−P(A).
28 lut 23:23
Kamil: Pytający. czyli mój sposób jest zły?
28 lut 23:27
Basia: nie zamierzam ich rozróżniać; dzieliłam przez 2 ale tak jak w A tajemniczym sposobem zginęło

w gruncie rzeczy to wyjaśnia dlaczego w A tajemniczo zginęło;
poważnie miało być
wtedy to 2 całkiem nie tajemniczo znika
28 lut 23:39
Basia: Kamil nie wiem. Nie łapię Twojego sposobu rozumowania.
Może Pytający potrafi Ci odpowiedzieć, a może opisz dokładniej jak rozumowałeś.
28 lut 23:41
Nick: Mamy dwie grupy A i B oraz cztery przypadki rozmieszczenia dwóch drużyn
| | n | | n−1 | |
1.Dwie drużyny będą w grupie A |
| * |
| |
| | 2n | | 2n−1 | |
| | n | | n−1 | |
2.Dwie drużyny będą w grupie B |
| * |
| |
| | 2n | | 2n−1 | |
| | n | | n | |
3.Jedna drużyna będzie w A i druga w B |
| * |
| |
| | 2n | | 2n−1 | |
| | n | | n | |
4.Jedna drużyna będzie w B i druga w A |
| * |
| |
| | 2n | | 2n−1 | |
czyli podpunkt a)
| | n | |
P(2)+P(3)=2* |
| *U{n}{2n−1 |
| | 2n | |
podpunkt b)
| | n | | n−1 | |
P(1)+P(2)=2* |
| * |
| |
| | 2n | | 2n−1 | |
28 lut 23:47