wzory skróconego mnożenia
serehe: Rozwiąż równanie (x2−3x)(x2−3x+2)+1=0 Zupełnie nie wiem jak to ruszyć
28 lut 00:23
Eta:
x2−3x=t , x2−3x+2=t+2
t(t+2)+1=0
t2+2t+1=0
t= −1
x2−3x=−1 ⇒ ...................
28 lut 00:26
serehe: Potrzebuje to rozwiązać wzorem skróconego mnożenia, ponieważ zadanie znajduje się w tym dziale.
28 lut 00:28
Eta:
Na maturze też będziesz się zastanawiać z jakiego działu jest zadanie?
28 lut 00:30
aniabb:
t2+2t+1=0
tu Eta użyła wzoru skróconego mnożenia i dlatego
t= −1
28 lut 00:31
serehe: Po to zadania robię działami, żeby potrafić je logicznie rozwiązać. Im więcej sposób znam na
rozwiązanie zadania, tym łatwiej mi zrozumieć pewne schematy.
28 lut 00:33
Eta:
(x2−3x)*[(x2−3x)+2]+1=0
(x2−3x)2+2*(x2−3x)+1=0
(x2−3x +1)2=0
x2−3x+1=0
..............
28 lut 00:33
Eta:
I na jedno i to samo wychodzi : (t+1)2=0, t=x2−3x
28 lut 00:35
aniabb: z t lepiej widać
28 lut 00:36
Eta:
Jasne ,że lepiej
28 lut 00:37
Eta:
I co tak serehe zamilkłaś?
28 lut 00:40