analityczna
analityczna: | | π | | π | |
Mam punkty P(5, |
| ), Q(8, |
| ) i mam podać długość odcinka PQ. |
| | 4 | | 12 | |
Jak liczę z tw. cosinusów to dostaję 7 (i to pewnie jest dobra odp), ale jak liczę następująco
to dostaję inny wynik
| | π | | π | |
Px = 5cos |
| , Py = 5sin |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
Qx = 8cos |
| , Qy = 8sin |
| |
| | 12 | | 12 | |
|PQ| =
√(Qx − Px)2 + (Qy − Py)2 = ... = 4,44 (wolfram)
nie wiem co jest nie tak
28 lut 19:11
PW: Jakie twierdzenie kosinusów? Wzór na odległość dwóch punktów.
| | π | | π | |
|PQ|2=(8−5)2+( |
| − |
| )2. |
| | 12 | | 4 | |
28 lut 19:21
Krzysiek60: A niby dlaczego z tw cosinusow masz liczyc skoro sa podane tylko dwa punkty ?
28 lut 19:23
Adamm:
nikt nie pomyślał, może to ma być we współrzędnych polarnych?
28 lut 19:25
analityczna: Tak, wybaczcie − myślałem, że to oczywiste (ze względu na kąt).
28 lut 19:26
PW: Nie czytam między wierszami, dorosły człowiek powinien umieć poprawnie sformułować zagadnienie.
Proszę już nie wiem który raz: Nie pisz swoich sugestii, nie rozwiązuj zadania po swojemu
(przecież nie umiesz). Podaj poprawnie treść zadania.
Co z tego, jeśli za każdym razem proszę innego.
28 lut 19:29
analityczna: Nie mam treści zadania. Przyjmijmy więc, że jest ono takie jak napisałem (z doprecyzowaniem co
do współrzędnych biegunowych).
Napisałem swoje rozwiązanie (stosujące wzory na zamianę ze współrzędnych biegunowych na te
zwykłe, tj. x = rcosα, y = rsinα), bo szukam w nim błędu − nie interesuje mnie dowolny sposób
rozwiązania tego zadania, a ten konkretny z zamianą współrzędnych biegunowych na zwykłe
28 lut 19:36
PW: Twierdzeniem kosinusów też jest ok. 4,44
28 lut 19:48
analityczna: | | π | | π | | π | |
No to teraz widzę błąd − zamiast od |
| odjąć |
| , to ja dodałem |
| tak jakby Q |
| | 4 | | 12 | | 12 | |
był pod OX.
Serdeczne dzięki za pomoc
28 lut 20:04