Trójkąt roenwanienny
alinka: Dany jest trójkąt równoramienny o podstawie równej 12 i ramiona długości 10 odległość środka
wysokości od tego ramienia trójkąta może być równe. Rozważ dwa przypadki
1 t gdy wysokość pada na podstawę coś drugi gdy wysokość pada na ramię z wierzchołka podstawy i
z tym mam problem bo nie wiem jak obliczyć tą odległość Liczę na waszą pomoc
28 lut 18:11
Krzysiek60:

Odleglos srodka wysokosci ?
28 lut 18:18
alinka: Odległość od środka wysokości do ramienia
28 lut 18:33
Eta:

1/ |CD|=8 ( z tw. Pitagorasa)
Z podobieństwa trójkątów DBC i SEC z cechy (kkk)
| | 1 | | 1 | |
2/ P(ABC)= |
| *12*8= 48 i P(ABC)= |
| *10*|AE| |
| | 2 | | 2 | |
28 lut 22:07
alinka:

jest jeszcze jeden przypadek
1 mar 10:03
Krzysiek60: Nie ma. Przeciez to jest trojakt rownoamienny
1 mar 10:41
***:
alinka jest jeszcze jedna możliwość − podziękowania dla Ety za rozwiązanie
1 mar 10:46
alinka: dziękuję eta,
1 mar 11:12