Równania trygonometryczne
Marcin : Witam jak rozwiązać to równanie trygonometryczne?
2sinx−sin2x= √3 (cosx−1)
28 lut 13:23
Blee:
2sinx − sin2x = 2sinx − 2sinxcosx = 2sinx(1−cosx)
Dalej juz sobie poradzisz?
28 lut 13:33
Marcin : | | pi | | 4 | |
Tak, wyszło mi, x= − |
| + 2kpi, x= |
| pi +2kpi,, ale w odpowiedziach jest jeszcze |
| | 3 | | 3 | |
x=2kpi, gdzie mogłem popełnić błąd?
28 lut 14:14
Blee:
A rozpatrzyles mozliwosc:
cosx − 1 =0
28 lut 14:29
Marcin : Zrobiłem to tak:
2sinx(1−cosx)=
√3(cosx−1) / : /(cosx−1)
| 2sinx(1−cosx) | |
| =√3 |
| −(1−cosx) | |
2sinx=−
√3
sinx= −
√32
28 lut 14:34
Marcin : Robię to dobrze czy nie ?
28 lut 15:39
Dziedzina :(: (cosx−1) nie może być równe 0, bo nie można dzielić przez 0 [(cos0)=1] (1−1=0)
cosx−1≠0
cosx≠1
x≠2kπ
28 lut 15:57
Marcin : czyli x=/2kpi, ale ta odpowiedź jest uwzględniona w kluczu, mam więc rozumieć, że rozwiązałem
dobrze, tylko w odp jest błąd
28 lut 16:09
Blee: Nie

Rozwiazujac przyjales sobie ze cosx −1 jest rozne od 0co jest bledem
28 lut 16:19
Marcin : Czyli w jaki inny sposób mogę to rozwiązać?
28 lut 16:21
Blee:
Jakbys mial rownanie:
x(x+1) = x to jakie bylyby rozwiazania?
28 lut 16:21
Marcin : x=0
28 lut 16:23
pomoc drogowa: Może po prostu najprościej:
2sinx(1−cosx)=√3(cosx−1)
−2sinx(cosx−1)−√3(cosx−1)=0
(cosx−1)(−2sinx−√3)=0
(cosx−1)(2sinx+√3)=0
28 lut 16:39
Blee:
a drugi sposób nawiązujący do tego co sam robiłeś:
2sinx(cosx−1) =
√3(cosx−1)
1) niech cosx −1 ≠ 0
| sinx(cosx−1) | | √3 | |
| = |
| |
| cosx−1 | | 2 | |
x = ...
2) niech cosx − 1 = 0
cosx = 1
x = ...
28 lut 16:44
Marcin : pomoc domowa: no tak, można to było bardzo fajnie pogrupować, dzięki
Blee: czyli ja rozwiązałem zadanie w połowie, teraz muszę rozwiązać co się dzieje gdy cosx−1=0
Dziękuję
28 lut 16:49
Blee:
Marcin −−− pisałem o tym od początku

patrz godzina 14:29
28 lut 16:51
Marcin : wiem wiem, ale dopiero teraz zrozumiałem, dziś mam jakieś zaćmienie

Dzięki Wam jeszcze raz
28 lut 16:54