Naszkicuj wykres
Ala: Narysuj wykres i odczytaj z niego f(x)>0
F(x)=cosx+pi2
Mogę prosić o napisanie krok po kroku jak się przekształca wykres funkcji?
28 lut 11:28
PW: A musisz rysować to co kazali, nie możesz skorzystać z wzoru redukcyjnego?
28 lut 11:46
28 lut 11:48
Ala: Muszę narysować, strony już wszystkie przejrzałam i nadal mi nie wychodzi 😭
28 lut 11:52
aniabb:

szary to cos(x)
niebieski cos(x/2)
zielony cos(x/2 +Pi/2)
28 lut 11:58
Jerzy:
| | x | | π | | x | |
Rysujesz wykres: f(x) = cos( |
| + |
| ) , a wiec wykres: cos |
| przesuwasz |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
28 lut 11:58
Ala: Aha, thx
28 lut 12:04
PW: No dobrze, a nie można stwierdzić, że
| | π | | x | | x | |
f(x)=cos( |
| + |
| )=−sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(wzory redukcyjne przecież znamy), i teraz narysować?
28 lut 12:05