trygonometria
3132: Rozwiąż równanie
2sin2x+sinx=0
wprowadziłem zmienną
t = sinx <−1,1>
mam funkcje 2t2+t=0
delta = 1
pierwiastek z delty 1
miejsca zerowe
x1 = 0
x2 = −1/2
i teraz tak z x1=0 mam rozwiązanie x=kπ
tylko nie wiem co z −1/2 bo po zamianie na radiany −π/6 i podstawieniu pod wzory na równanie
sinx=a wychodzi mi zły wynik.
Prosiłbym o wskazanie błędu.
28 lut 20:08
the foxi:
| | 1 | | π | | 7π | |
sin x=− |
| ⇔ x=− |
| +2kπ ∨ x= |
| +2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | |
Zapomniałeś o drugim przypadku dla sin x=− |
| |
| | 2 | |
28 lut 20:13
3132: W treści nie mam podanego przedziału a w odpowiedziach mam podane x = 7π/6 +2kπ oraz
x=11π/6+2kπ
28 lut 20:16
the foxi:
| | 11π | | π | |
x= |
| +2kπ oraz x=− |
| +2kπ mają ten sam zbiór rozwiązań!  |
| | 6 | | 6 | |
Czyli, po ludzku, i Twoje rozwiązanie, i moje są dobre.
28 lut 20:21
3132: Faktycznie, wielkie dzięki!
28 lut 20:24
the foxi:
28 lut 20:26
Eta:
Po "licha" Ci ta delta!
sinx(2sinx+1)=0
sinx=0 v sinx= −1/2
| | π | | π | |
x= k*π v x= − |
| +2kπ v x= π−(− |
| )+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
=======
| | π | | 7 | |
x = 2π− |
| +2kπ v x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
===========
=========== k∊C
28 lut 20:27
PW: Sekta Czcicieli Delty nie ustaje w wysiłkach i wciąż werbuje nowych członków.
28 lut 20:30