Geometria przestrzenna
Kiza: W trójkącie prostokątnym ABC wysokość CD poprowadzona na przeciwprostokątną AB dzieli ją na
odcinki długości AD=9cm i DB=4cm. Odcinek EC jest prostopadły do płaszczyzny ABC. Wiedząc, że
pole trójkąta ABC jest o 26cm2 mniejsze od pola trójkąta ABE, oblicz odległość punktu E od
płaszczyzny ABC
28 lut 21:47
Janek191:

x
2 = 9*4 = 36 ⇒ x = 6
Pole Δ ABC
P
1 = 0,5*(9 + 4)*6 = 39
Pole Δ ABE
P
2 = 39 + 26 = 65
wiec
P
2 = 0,5*13*y = 6,5 y = 65 ⇒ y = 10
h = I C E I
h
2 = y
2 − x
2 = 100 − 36 = 64
h = 8
Odp. 8 cm.
=========
1 mar 09:31
Janek191:
I co ?
2 mar 16:49
Krzysiek60: Czesc . Pozdrawiam

NIc podziekuj sobie i to wszystko .
2 mar 16:51
Janek191:
Pozdrawiam

Jak tam u Ciebie z mrozem ?
2 mar 16:55
Krzysiek60: No powiem CI trzyma . Dzisiaj w nocy (−16oC)
Wiem ze w porownaniu u Ciebie to malo no ale zimno .
2 mar 16:58
Janek191:
U mnie o siódmej rano, na górce, było − 18o C . W centrum wsi ,na dole ,mniej niż − 20C.
2 mar 17:05