s
sda: Układy równań
| ⎧ | x − 2y = 0 | |
| ⎨ | −2x + 4y = 0 |
|
| ⎩ | −3x + 6y = 5 | |
| ⎧ | x − 2y = 0 | |
| ⎨ | 2x + y = 3 |
|
| ⎩ | −x + 3y = −2 | |
| ⎧ | x + 2y − z − t = 1 | |
| ⎨ | x + y + z + 3t = 2 |
|
| ⎩ | 3x + 5y − z + t = 3 | |
dlaczego te równania sa sprzeczne chodzi mi o twierdzenia cramera i capellego bo tymi metodami
miałem je zrobic
28 lut 19:01
Blee:
1)
pierwsze i drugie równanie to tożsamości bo
x−2y = 0 /*(−2) ⇔ −2x + 4y = 0
natomiast:
x−2y = 0 /*(−3) ⇔ −3x+6y =0
i porównaj to z ostatnim równaniem i masz:
0 = 5 <−−− sprzeczność
2)
z pierwszego równania: x=2y
podstawiamy do drugiego równania i wyliczamy: y = 3/5 −> x = 3/10
podstawiamy do ostatniego równania: −3/10 + 9/5 = 15/10 = 1.5 ≠ −2
sprzeczność
3)
a tego mi się nie chce
28 lut 19:07
sda: ale idzie to jakos wyznaczyc bez tego liczenia np jakims wyznacznikiem albo cos bo na kolosie
za duzo liczenia a szkoda czasu
28 lut 19:09
sda: albo liczba niewiadomych wzgledem liczby równan czy cos
28 lut 19:09
Adamm:
to nie jest METODA!
28 lut 19:09
Adamm:
wyznacznik, pff
eliminacja Gaussa
najprostsza metoda jaka może być
28 lut 19:10
sda: czyli albo wyjda 3 równania takie same patrz układ 1 albo wyjdzie ze L≠p układ 2 ?
28 lut 19:13