równanie trygonometryczne
DonLotario: Siemka, nauczycielka pokazała nam jak rozwiązać równanie trygonometryczne z cosinusem, w
przypadku gdy te funkcje przyrównamy do liczby ujemnej:
np. cosα=−
√32
1)korzystamy z wzoru redukcyjnego cos(π−α)=−cosα
2)π−α=
π6 +2kπ lub π−α=(−
π6)+2kπ
czyli
α=
5π6+2kπ lub α=
7π6+2kπ
Problem w tym ze mi sie to rachunkowo nie zgadza, czy to jest w ogole poprawna metoda?

czy ja
sie myle i cos zle licze?
28 lut 14:12
Krzysiek60: A po co tutaj wzor redukcyjny ?
To jest rownanie elelemtrarne
cosx=K
rozwiazanie tego rownania to
x= α+2kπ lub x= −α+2kπ
28 lut 14:29
Mila:
Ja rozwiązuję tak:
| | π | | π | |
α= |
| +π+2kπ lub α=− |
| +π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 5π | |
α= |
| +2kπ lub α= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
28 lut 17:09
DonLotario: a jak mamy „π−α=π6 +2kπ lub π−α=(−π6)+2kπ” to nie wyjdzie dobry wynik? xzyli ta cala metoda
jest zla? Przepisywalem to z kserowki wiec nie popelnilem bledu przy przepisywaniu..

/
28 lut 17:49
Mila:

Przecież masz taki sam wynik.
Ja korzystam z rozwiązania równania :
28 lut 17:58
DonLotario: chodzilo mi o to ze jak wyliczysz z tego α(z równosci ktora napisalem na samym poczatku) to
mamy α=7π6−2kπ lub α=7π6−2kπ co jest niezgodne i w dodatku gmatwa mi wszystko
28 lut 20:25
28 lut 20:30
Mila:
Cosinus jest funkcją parzystą, zatem cos(π−x)=cos(x−π)=−cosx
Skorzystaj z tego, będziesz miał:
| | π | | π | |
α−π= |
| +2kπ lub α−π=(− |
| )+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 5π | |
α= |
| +2kπ lub α= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
I to jest sposób, który podałam.
28 lut 20:40
DonLotario: O dzieki, o to mi sie od poczatku rozchodzilo
28 lut 20:58
Mila:
28 lut 21:01